|
بوي نامطبوع برنج خارجي در شمال
بوي نامطبوع برنج خارجي در شمال
|
|
خبرگزاري فارس: اين روزها، بوي نامطبوع برنج خارجي در بازارهاي کشور بيش از گذشته به مشام ميرسد و اين امر در مازندران که قطب توليد برنج کشور به شمار ميرود، ناخوشايند است. tweet به گزارش خبرگزاري فارس از ساري، اين روزها خبر توزيع برنج خارجي در بازارهاي کشور و خصوصاً در مازندران نيز رونق گرفته است.
اما اين خبر در سال توليد ملي و حمايت از کار و سرمايه ايراني نگرانکننده است که در کنار دسترنج کشاورزان ايراني شاهد توزيع برنج هندي و آرژانتيني در کشور باشيم.
از حدود 10 روز پيش که وزارت صنعت و معدن اعلام کرد که فروش برنج خارجي کيلويي يکهزار و 800 تومان در بازار آغاز ميشود تلاطمي عجيب در بازار اين محصول شکل گرفت.
اين طرح مخالفان و موافقاني دارد اما در مازندران که سالانه حجم زيادي از برنج کشور را توليد ميکند توزيع اين برنج به نظر نبايد موافق داشته باشد.
در حالي که برنجهاي مازندراني از عطر و طعمي دلپذير برخوردار است، توزيع برنج خارجي در مهد توليد برنج کشور چندان جالب به نظر نميرسد.
موافقان اين طرح معتقد هستند که بهرهمندي همه اقشار مردم از محصول برنج از اهداف اين طرح است.
در بازاري که امروز در دست واسطهها است و هر روز قيمت برنج ايراني بيشتر ميشود شايد توزيع برنج ارزان تنها چاره کار باشد تا هم دست واسطههاي برنج داخلي اندکي کوتاه شود و هم اينکه مردم بيشتري بتوانند برنج تهيه و استفاده کنند اما اين تنها فايده اين طرح است و هزاران معايبي که زنجيرهوار با اين طرح در ارتباط است، بيشتر نيازمند توجه است.
راه دوري نرويم سالها است که کشاورزان از رنجهاي زيادي گلايه دارند اما هنوز نتوانستهاند دستاندرکاران را به حمايت از خود اميدوار کنند.
شايد اگر بازار برنج از ابتدا در اختيار کشاورز بود و شاليکار ميتوانست با تسهيلات ارزان قيمت توليد و کاهش قيمت نهادههاي اين بخش، سود قابل قبولي به دست آورد کار به حضور واسطهها نميکشيد.
حضور واسطه در بازار برنج از جايي آغاز ميشود که کشاورز برنجکار توان توليد با هزينههاي بالاي کشت را ندارد و به اين دليل مجبور ميشود قرض سنگين بگيرد يا اينکه برنجش را از پيش به واسطه بفروشد.
اين امر موجب ميشود که در اندک زماني پس از برداشت برنج، اين محصول در اختيار واسطه قرار گرفته و واسطه نبض بازار را در اختيار بگيرد و قيمت برنج را در ايامي مانند شب عيد به چندين برابر خريداري شده به فروش برساند.
به اين دليل که توجه به کشاورزي از ابتداي چرخه توليد صورت نگرفته است؛ هزينههاي کشاورز افزايش يافته است، در کنار آن زمينهاي کشاورزي کوچکتر و محصولات کمبازده شدند تا چارهاي جالب به نام برنج خارجي پيدا شد.
در کنار کمتوجهي به کشاورز و محصولش بازار برنج خارجي داغتر شد.
در اين ميدان اما مسئولان نيز کم نگذاشتند و اختلاف بر سر ميزان نياز کشور به واردات نيز بهانهاي براي افزايش ورود اين محصول شد.
شايد به ظاهر توزيع برنج خارجي در ميان مردم، زمينهساز بهرهمندي همه اقشار از يک محصول استراتژيک است اما اينجا نيز نبض بازار در اختيار دلال بزرگتري است.
واسطهاي که امروز چندين هزار تن برنج با ارز مرجع وارد ميکند و با حاشيه سود يکهزار و 500 تومان در هر کيلو به مردم فروخته ميشود نيز تصويري ديگر از اين بازار مکاره جديد است.
بازاري که پايههايش از عدم توجه به کشاورز و کشاورزي نشأت گرفته است اين روزها ذائقه مردم را نيز تغيير ميدهد.
در ماهها و سالهاي گذشته اگرچه برنج ايراني و خارجي در بازار در کنار هم به فروش ميرفت اما اين بار برنج خارجي داغتر و مهياتر و البته ارزانتر در اختيار مردم قرار ميگيرد.
براي قشر آسيبپذير اما مهم نيست که برنجش داخلي و يا خارجي باشد مهم اينکه رنگ دانههاي سفيد برنج بر سر سفرهاش باشد.
ماجرا آنجا سخت است که پاي کشاورز برنجکار در ميان باشد با چندين هکتار زمين و هزينههاي بالاي توليد و نااميدي که هر روز پررنگتر ميشود.
راهي که امروز با توزيع برنج خارجي در کشور گذاشته شده تيشهاي است که به ريشه محصول ايراني ميزند بدون آنکه به عواقب آن انديشيده شود.
در گفتوگوهايي با دستاندرکاران اقتصادي و کشاورزي تلاش ميکنيم تا به معايب و مزاياي توزيع برنج خارجي در بازار کشور به ويژه مازندران بپردازيم.
===============
گزارش از الناز پاکنيا
|