|
افزايش22درصدي توليد برنج و بينيازي به واردات
ايران با توليد سالانه دو ميليون و 400 هزار تن برنج هجدهمين توليدکننده اين محصول و پس از فيليپين، نيجريه، عربستان سعودي، اتحاديه اروپا و عراق ششمين واردکننده اين محصول در جهان محسوب ميشود.
|
|
برنج از مهمترين غلات و اقلام غذايي جهان است که نيمي از جمعيت جهان به عنوان يک غذاي اصلي به آن وابسته هستند که سالانه در 19 استان کشور سه ميليون و 400 هزار تن شلتوک برنج توليد ميشود که از اين ميزان دو ميليون و 400 هزار تن برنج سفيد استحصال و به بازار مصرف عرضه ميشود.
استان مازندران نخستين توليدکننده برنج کشور است و استانهاي گيلان، گلستان، فارس و خوزستان در رتبههاي بعد از آن قرار دارند اما حدود 80 درصد توليد برنج در استانهاي مازندران و گيلان است و از آنجاييکه در کشور محدوديت آب داريم اگر نتوانيم پايداري در توليد داشته باشيم امکان جايگزين کردن در استانهاي ديگر وجود ندارد.
ارزش زمين در استانهاي مازندران و گيلان بسيار بالاست به همين دليل حفظ اين زمينها و پايداري توليد بسيار مهم است که وزارت جهاد کشاورزي اجازه تغيير کاربري شاليزارها را نميدهد و سياست خودکفايي برنج در سال 92 را هدف قرار داده است.
اما با وجود سياست خودکفايي در توليد برنج، در 9 ماهه امسال 866 هزار تن برنج به ارزش 742 ميليون دلار وارد کشور شده است که واردات اين محصول نسبت به مدت مشابه سال گذشته هفت درصد افزايش يافته است اين درحالي است که مسئولان امر از افزايش 22 درصدي توليد برنج در سال جاري خبر دادهاند.
به اعتقاد کارشناسان اين ميزان واردات متناقض با سياست خودکفايي برنج است و مسوولان بايد مانع اين حجم از واردات شوند چراکه باتوجه به حجم واردات قبلي امسال و حتي سال آينده نياز واردات برنج نداريم.
گفتني است؛ چين با توليد بيش از 127 ميليون تن بزرگترين توليدکننده برنج در دنيا است که پس از آن کشورهاي هندوستان، اندونزي، بنگلادش، ويتنام، تايلند، برمه، فيليپين، برزيل، و ژاپن بزرگترين توليدکنندگان برنج در سطح جهان محسوب ميشوند.
.
|