|
کميابي فسفر، تهديدي براي توليد مواد غذايي در جهان
کميابي فسفر، تهديدي براي توليد مواد غذايي در جهان
|
|
فسفر در کشاورزي به اندازه آب مهم است.
به گزارش ايانا و به نقل از ساينس ديلي (science daily )، کاهش دسترسي به فسفر يک معضل جدي است که توانايي ما را در تغذيه مردم جهان به چالش مي کشد. اين عنصر مانند ازت و پتاسيم در تغذيه گياهان و حاصلخيزي خاک مهم است.
دانا کردل (dana cordell ) ضمن ارائه تز خود در دانشگاه لينکوپينگ سوئد گفت: کميابي فسفر سبب ايجاد گرفتاري در ابعاد جهاني خواهد شد، مگر اين که کاري صورت دهيم. طبق برآوردها در اوايل 2035، تقاضاي فسفر از عرضه آن پيشي خواهد گرفت.
فسفر را از سنگ فسفات استخراج ميکنند. دو سوم منابع جهاني سنگ فسفات در چين، مراکش و صحراي غربي قرار دارد.
کردل گفت: تقاضاي فسفر افزايش يافته و قيمت آن بين سال 2006 و 2008، 800 درصد بالا رفته است.
وي افزود: کمبود فسفر به دليل کاهش دسترس پذيري به آن موضوع کم اهميتي نيست. بسياري از کشاورزان جهان استطاعت خريد فسفر و کودهاي فسفره را ندارند. موضوع استفاده از فسفر در سيستمهاي غذايي، اخيراًٌ بسيار مورد توجه قرار گرفته است. چون طبق بررسيها فقط يک پنجم فسفر موجود در سنگ فسفات پس از استخراج واقعاً به غذاي ما مي رسد. فقدان يک شيوه بين المللي موثر براي تضمين دسترسي طولاني مدت به فسفر در توليد مواد غذايي کاملاً حس مي شود.
محققان مي گويند فسفر را در کشاورزي بايد به نحو کاراتري مورد استفاده قرار داد. همه ما به مصرف سبزيجات نياز داريم و براي رفع اين نياز بايد کشاورزي را کارآمد سازيم. در اين زمينه بايد به فکر بازيابي و استفاده مجدد از بخش عظيم فسفر موجود در بقاياي محصولات زراعي، ضايعات مواد غذايي و فضولات دامي و انساني باشيم.
اگر کاري انجام ندهيم، توليد مواد غذايي در آينده به خطر مي افتد. چون افزايش قيمت کود، اثرات زيان آور زيست محيطي آلودگي فسفر، مصرف منابع طبيعي و انرژي، برداشت کمتر، کاهش درآمد کشاورزان و ناامني غذايي را شاهد خواهيم بود.
مترجم: سيد محسن سنجري
|